Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Als makelaar staan wij klaar om je te ondersteunen bij de verkoop of verhuur van jouw woning of bedrijfspand. Het is belangrijk om te weten dat een makelaar niet tegelijkertijd als aankoop- en verkoopmakelaar mag optreden voor hetzelfde pand. De verkopend makelaar behartigt uitsluitend de belangen van de verkoper, terwijl een aankoopmakelaar juist de belangen van de koper behartigt.

Zodra verkoper en koper overeenstemming bereiken over essentiële aspecten zoals prijs, opleveringsdatum en eventuele ontbindende voorwaarden, legt de makelaar deze afspraken schriftelijk vast in de koopakte. Dit document moet door beide partijen worden ondertekend om juridisch bindend te zijn volgens de Wet Koop Onroerende Zaken. De koper heeft na ondertekening een wettelijke bedenktijd. Als alles naar tevredenheid verloopt en de financiën geregeld zijn, vindt op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht bij de notaris plaats.

Ja, een makelaar mag gelijktijdig met meerdere partijen onderhandelen, maar moet dit wel transparant communiceren met alle betrokkenen.

De verkoper heeft geen verplichting om de vraagprijs te accepteren. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad, het hoogste gerechtshof in Nederland, wordt de vraagprijs van een woning gezien als een uitnodiging om een bod uit te brengen. Als je biedt op de vraagprijs uit een advertentie of woninggids, wordt dit beschouwd als het doen van een bod. De verkoper heeft echter het recht om jouw bod al dan niet te accepteren, of om via zijn makelaar een tegenbod te doen. Ook kan de verkoper besluiten om tijdens de onderhandelingen de vraagprijs te verhogen.

Indien je woning niet binnen de verwachte termijn wordt verkocht, kunnen we samen overwegen om onze strategie aan te passen. Dit kan inhouden dat we de vraagprijs aanpassen, extra marketingactiviteiten ondernemen of de presentatie van je huis herzien. We blijven transparant communiceren en samenwerken om ervoor te zorgen dat jouw woning succesvol verkocht wordt.

Ontbindende voorwaarden zijn clausules die worden opgenomen in het koopcontract en die de koper de mogelijkheid geeft om de koop te ontbinden als aan bepaalde voorwaarden niet wordt voldaan. Deze voorwaarden dienen als bescherming voor kopers in diverse situaties, zoals het verkrijgen van een financiering of het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring.

Wist je dat er meer woningen beschikbaar zijn dan je wellicht denkt? Sommige verkopers kiezen voor een ‘stille verkoop’, waarbij ze hun huis graag willen verkopen maar dit niet publiekelijk willen aankondigen. Bij stille verkoop wordt de woning bijvoorbeeld niet op platforms zoals Funda geplaatst, zijn er geen advertenties en staat er geen te koop bord in de tuin. De woning wordt alleen gecommuniceerd naar een selecte groep serieuze woningzoekers.

Wanneer verkoper en koper tot overeenstemming komen over de belangrijkste zaken bij de koop, zoals de prijs, opleveringsdatum en ontbindende voorwaarden, legt de verkopende makelaar dit vast in de koopakte. Ontbindende voorwaarden zijn hierbij cruciaal. Als koper moet je bijvoorbeeld specifiek vermelden of je een voorbehoud van financiering wilt maken bij het uitbrengen van je bod. Het is essentieel dat beide partijen het eens zijn over deze voorwaarden voordat de koopakte wordt opgesteld. Naast deze punten worden vaak nog andere afspraken, zoals een boeteclausule bij niet-nakoming, in de koopakte opgenomen.
Volgens de Wet Koop Onroerende Zaken is een koop pas rechtsgeldig als deze schriftelijk is vastgelegd en door beide partijen is ondertekend. Totdat dit is gebeurd, is er geen juridisch bindende overeenkomst.
Zodra verkoper en koper de koopakte hebben ondertekend en de koper (en eventueel de notaris) een afschrift heeft ontvangen, gaat de wettelijke bedenktijd in voor de koper. Binnen deze periode kan de koper nog afzien van de koop. Besluit de koper om door te gaan met de koop, zijn de financiën geregeld en vormen eventuele ontbindende voorwaarden geen belemmering meer, dan vindt op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaats bij de notaris.

Ja, als koper heb je de vrijheid om te kiezen bij welke notaris ke de akte van levering op laat stellen.

Naast de standaardkosten zoals makelaarsprovisie en overdrachtsbelasting, kunnen er ook aanvullende kosten zijn zoals notariskosten, taxatiekosten en kosten ten behoeve van het aangaan van een eventuele financiering. Voor meer details hierover kun je gerust contact met ons opnemen.

Als je een makelaar inschakelt om je huis of bedrijfspand te verkopen of te verhuren, betaal je courtage. De hoogte hiervan hangt af van de makelaar, de diensten die je kiest, en wat je samen overeenkomt.

Funda De Gier Makelaardij

Gemiddeld cijfer

9.5

Op basis van 37 beoordelingen

Icoon woning zoeken
50+
Woningen en bedrijfspanden

In verkoop/ verhuur

Icoon woningen in de verkoop
400+
Zoekers

Op zoek naar een woning

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.