Sinds 2008 is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning, appartement of bedrijfspand een energielabel te overhandigen. Dit label, opgesteld door een gecertificeerde energieadviseur, geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Het document bekijkt onder andere de energiebehoefte voor verwarming, ventilatie en warm water. Ook worden er aanbevelingen gedaan om de woning energiezuiniger te maken. Vanaf 1 januari 2021 is het energielabel gedetailleerder dan voorheen. Beide typen labels zijn 10 jaar geldig vanaf de datum van afgifte.
In deze blog:
Verschillende gradaties
Het huidige energielabel, geïntroduceerd na 1 januari 2021, kent 7 gradaties van energiezuinigheid, aangeduid met letters. Deze variëren van zeer energiezuinig (A++++ tot A, donkergroen) tot niet energiezuinig (G, rood). De letter hangt onder andere af van de isolatie, de verwarmingsmethode – zoals een (hybride) warmtepomp – en de aanwezigheid van zonnepanelen. Woningen met een G-label (rood) zijn het minst energiezuinig, wat resulteert in hogere energiekosten vergeleken met woningen met een A- of B-label.
Voordelen energielabel voor koopwoningen
Een energielabel biedt meerdere voordelen voor koopwoningen. Ten eerste kan een beter energielabel de waarde van de woning verhogen en aantrekkelijker maken voor kopers. Bovendien kunnen eigenaren van woningen met een hoger energielabel profiteren van lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat. Verder kunnen energiebesparende maatregelen die in het label worden aanbevolen, bijdragen aan een lagere milieubelasting en een beter energielabel bij toekomstige verkopen.
Subsidies en leningen
Bij het overwegen van een huis is het belangrijk om naar het energielabel te kijken. Schrik echter niet als jouw droomhuis een F- of G-label heeft. In veel gemeenten zijn subsidies beschikbaar voor verduurzaming en er bestaat ook de ‘Duurzaamheidslening’. Een hypotheekadviseur kan je hierover adviseren en berekenen of er een budget voor verduurzaming in de hypotheek kan worden opgenomen. De meeste woningen zijn het waard om te verduurzamen, vaak vanwege de ligging of de grootte van het perceel.
Advies van je makelaar
Heb je een huis op het oog met een lager energielabel of wil je weten welke maatregelen de waarde van jouw woning kunnen verhogen? Een makelaar kan je hierover adviseren, aangezien hij of zij beschikt over de juiste kennis omtrent het energielabel en verduurzaming.
Kosten energielabel
Moet je een energielabel aanvragen? De kosten hiervan bedragen gemiddeld € 258, afhankelijk van het type woning, de woonoppervlakte en de tarieven van de adviseur (bron: onderzoek Woninglabel, juni 2022). Voor een appartement betaal je doorgaans minder dan voor een koopwoning. Het is verstandig om de tarieven van verschillende adviseurs te vergelijken.